Tajin


Az ízek kedvéért


A Tajin egy faszén tüzeléses sütő-főző tál, mely Marokkóból származik.
Segítségével elkészíthetőek a magyar-, a közel-keleti és az észak-afrikai arab országok ételkülönlegességei.

Az agyagedény zárt kemence szerű kialakításának köszönhetően a benne készült ételek íze valamint a fűszerek aromái ennek megfelelően érvényesülnek.A gasztronómiát kedvelők megismerkedhetnek a közel-keleti, vagy az észak-afrikai arab országok konyhaművészeti remekeivel. Az arab ételek fűszeresek, ízletesek, közel állnak a magyar ízléshez. Az arab konyha a magyarhoz hasonlóan, az ókortól kezdve napjainkig számos idegen elemmel gazdagodott, az átvett görög, római, bizánci, zsidó, török, francia és angol étkezési szokások sajátos jellegű ételkultúrává ötvöződtek.

A Tajin "felépítménye" lentről felfelé haladva a következő részekből áll:
  1.Tűztál:
6-10 cm magas kör keresztmetszetű lábon álló 30-40 cm-es vastagfalú edény, tetején három bakkal, melyek a sütőtál tartására hivatottak, s emellett a megfelelő oxigénellátást is biztosítják. A tűztál a faszén elégetésére szolgál, méreténél fogva pedig kiválasztott étel elkészítéséhez elegendő mennyiségű tüzelőanyag betöltését teszi lehetővé.
  2.Sütőtál:
30-40 cm átmérőjü, enyhén domború vékony falú és peremű, mázas agyagtál, az ételek elkészítéséhez.
  3.Kúpfedél:
Kúp alakú mázas fedél tetején gömb, korong, vagy fordított kúp alakú markolattal a biztos fogás érdekében. A fedél alsó széle tökéletesen zár a sütőtál peremére, s kúpos, zárt kialakításának köszönhetően a főzés közben keletkező kondenzvizet visszavezeti a sütőtálba.